12.08.2024

Nye regler for registrering af brugere af køretøjer skaber debat

Den 1. juli trådte nye regler for registrering af brugere af køretøjer i kraft. Formålet med reglerne er at sikre, at brugere af køretøjer, som f.eks. er leaset, bliver korrekt registreret i Motorregistret.


Ifølge de nye regler skal virksomheder nu registrere alle brugere af køretøjer, som de ejer, leaser eller på anden måde råder over, inden for en kortere tidsramme.

Hovedreglen er, at den, der har den fulde eller overvejende fysiske råderet over køretøjet, skal registreres som primær bruger, og at øvrige brugere registreres som sekundære brugere.

For virksomheder, der stiller køretøjer til rådighed for deres ansatte, gælder der dog særlige regler. I dette tilfælde skal virksomheden registreres som primær bruger, og hvis køretøjet er forbeholdt en ansat, registreres denne som sekundær bruger. Den ansatte skal også registreres som sekundær bruger, selvom denne kun kan råde over køretøjet erhvervsmæssigt.

Hvis køretøjet ikke er forbeholdt en ansat, kan virksomheden undlade at registrere sekundære brugere. Dansk PersonTransports forståelse af dette er, at hvis der er to eller flere chauffører/brugere af en flexvogn, taxi eller bus, så behøver virksomheden ikke at registrere sekundære brugere.

Hvis virksomheden selv ejer køretøjet, skal denne både registreres som primær ejer og primær bruger af køretøjet.

De nye regler har affødt en del spørgsmål og usikkerhed blandt virksomheder og i transportbranchen, hvor mange sætter spørgsmålstegn ved, hvordan reglerne skal tolkes, og i hvor stort omfang, der skal registrering af chauffører.

Hos Dansk PersonTransport har vi derfor kontaktet Motorstyrelsen for at få en klar bekræftelse på, hvordan reglerne præcist skal forstås, herunder få bekræftet, at en virksomhed ikke skal registrere ansatte som brugere af køretøjet, hvis køretøjet bliver benyttet af mere af en ansat, som vi antager er sådan reglerne skal fortolkes.

Vi følger op på sagen og vil informere vores medlemmer, så snart vi har modtaget yderligere information.

For en fuld gennemgang af de nye regler kan du læse Motorstyrelsens officielle udmelding her: Motorstyrelsen – Nye regler for registrering af brugere af køretøjer.