21.08.2024

Nærbus i Faxe Kommune er kommet godt på vej

På Trafikdage i Aalborg præsenterede Movia de første erfaringer med Nærbus i Faxe Kommune. Erfaringerne er gode, og det tegner godt for nærbussen.


Under overskriften ”Kollektiv mobilitet i landdistrikterne” præsenterede Pernille Appel-Hansen fra Movia de første erfaringer med bus på bestilling i Faxe Kommune, også kaldet Nærbus. Siden starten af april i år har borgerne i Faxe Kommune haft adgang til en ny form for bus uden fast køreplan eller rute, men som kører på bestilling. Tiltaget med nærbussen kommer som erstatning for tre faste ruter, og tanken bag er, at bussen kører, når der er passagerer. Til gengæld kan passageren køre på kryds og tværs af de tidligere tre linjers stoppesteder, og som kunde får man et mere fleksibelt tilbud. Nærbussen er en 20-personers bus og køres af DitoBus.

Erfaringerne med Nærbus i de første 5 måneder er gode, hvor antallet af passagerer er fastholdt på cirka 100 passagerer pr. dag. Movia har dog konstateret, at der er sket et skift i aldersgrupperne, hvor der er kommet flere yngre passagerer til, mens de ældre er mere forbeholdne. Derfor laver Movia en indsats sammen med ældreforeningerne for at få flere ældre borgere til at hoppe på bussen. 93 % af brugerne af nærbussen er meget tilfredse eller tilfredse med tilbuddet.

Regeringen præsenterer i morgen sit landdistriktsudspil, og minister for byer og landdistrikter, Morten Dahlin, har allerede har løftet sløret for, at man med udspillet vil give støtte til flere busser som Nærbussen rundt om i Danmark.

Samtidig vil Movia snart præsentere en større kvalitativ rapport om Nærbus-forsøget, og i efteråret vil man se på, om skolebuskørslen kan integreres med Nærbus, hvor skolebørnene skal benytte nærbussen i stedet for at blive kørt særskilt. Tiltag, der både vil øge antallet af passagerer og forbedre økonomien i forsøget, som pt. ligger over, hvad en almindelig rutepassager koster.