04.10.2024

Ekspertudvalgets forslag truer persontransportbranchen

Ekspertudvalgets forslag om at begrænse retten til seks ugers opkvalificering for ledige vil have alvorlige konsekvenser for persontransportbranchen, der er dybt afhængig af AMU-uddannelserne for at sikre tilstrækkelig arbejdskraft. Regeringen har planlagt at fremsætte et lovforslag baseret på anbefalingerne i februar 2024, og der er behov for handling nu for at beskytte branchens fremtid.


Dansk PersonTransport deltog den 30. september i en paneldebat hos 3F Aarhus om ekspertudvalgets anbefalinger til fremtidens beskæftigelsesindsats. Her blev der bredt udtrykt bekymring over forslaget om at begrænse retten til seks ugers opkvalificering for nyledige, hvilket vil ramme persontransportbranchen hårdt. I dag har ledige ret til seks ugers opkvalificering efter fem ugers ledighed, men ekspertudvalget foreslår at ændre denne ret, så det fremover først er efter et halvt år, at ledige kan få adgang til opkvalificeringen.

Fra Dansk PersonTransport deltog vores kommunikations- og sektorchef Jens Hvid Bang i paneldebatten, hvor han understregede vigtigheden af hurtig opkvalificering via AMU-uddannelserne, som branchen er dybt afhængig af. Uden denne mulighed vil manglen på kvalificerede chauffører stige markant. Ifølge en opgørelse fra Fagbevægelsens Hovedorganisation er det netop persontransportbranchen, der i høj grad gør brug af AMU, og begrænsningerne vil dermed have vidtrækkende konsekvenser.

Regeringens lovprogram for folketingsåret 2023-2024 viser, at et lovforslag om beskæftigelsesindsatsen skal fremsættes i februar 2024, og at der forud for lovforslaget vil være politiske forhandlinger i de kommende måneder. Dansk PersonTransport arbejder derfor aktivt for at sikre, at de nuværende opkvalificeringsmuligheder bevares, og vil fortsætte indsatsen for at råbe politikerne op i denne afgørende periode.

Konferencen bekræftede også styrken af den brede alliance af virksomheder, brancheorganisationer, a-kasser og uddannelsessteder, som Dansk PersonTransport er en del af, og som arbejder for at forhindre forringelserne og bremse forslaget.