13.09.2024

Grænsekontrol ved dansk-tysk grænse fra 16. september

Ny grænsekontrol kan føre til længere rejsetid og forsinkelser


Fra mandag den 16. september 2024 og de næste seks måneder vil Tyskland indføre midlertidige grænsekontroller ved alle landegrænser, herunder den dansk-tyske grænse. Tiltaget er en del af den tyske regerings indsats mod såkaldt irregulær migration og for at styrke landets indre sikkerhed. Grænsekontrollen kan få direkte betydning for busselskaber, der rejser mellem Danmark og Tyskland, da man må forvente forsinkelser og længere rejsetid.

De tyske myndigheder vil udføre både stationære og mobile kontroller ved grænseovergangene. Buschauffører og passagerer kan i den forbindelse blive bedt om at fremvise gyldige rejsedokumenter, såsom pas eller ID-kort.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at selvom EU-borgere har ret til fri bevægelighed, vil disse midlertidige kontroller medføre, at man skal have dokumenter klar ved passage af grænsen. Der kan desuden opstå uforudsete forsinkelser på grund af kontrolprocedurerne, hvilket kan påvirke rejseplaner og medføre ventetid​.

For at undgå problemer anbefales det, at man i første omgang afsætter ekstra tid til rejsen og sikrer, at alle nødvendige dokumenter er i orden.

Formålet med de midlertidige grænsekontroller er at forhindre menneskesmugling og bekæmpe alvorlig kriminalitet samt at adressere trusler fra ekstremistiske grupper​.

Det forventes, at kontrollerne vil vare indtil marts 2025, men perioden for grænsekontrol kan blive forlænget.